Inlägg

Visar inlägg från augusti, 2021

Stilleben

Bild
Vad:  Ställa i ordning ett stilleben och måla av det. Material:  Blyertspenna, suddgummi, A3 ritpapper, linjal, manekis, filttyg, garn, kopp, äpple, kloss, bokstaven S, kolkrita, kolstift, flytande akvarell, akvarellfärg, vatten, penslar i olika storlekar, mobilkamera. Reflektion:  Att ställa i ordning ett stilleben var klurigt, men roligt och krävande. Jag tänkte inte på att jag skulle måla av det när jag ställde i ordning mitt stilleben. Använde få saker och tänkte på vilka färger som passa ihop så att de framhävde varandra, komplementfärger. Men när jag väl skulle färglägga mitt stilleben så upptäckte jag att min färgkomposition inte var så lyckad. Jag fotade mitt stilleben först rakt framifrån och ångrade mig och tog ett foto ur ett fågelperspektiv. Vilket jag också ångrade när jag väl hade börjat teckna. Men jag körde på och tog utmaningen med lite handledning från Marianne. Färgläggningen var svår då jag valde en grå bakgrund med några svarta och vita detaljer. Men ...

Träningslektion

Bild
Vad:  Jag och min klasskompis Malin höll i en träningslektion tillsammans och de andra i klassen fick agera elever på våran bildlektion. Här kommer våran planering inför denna lektion: Uppgift I boken Intro - skapa: bild, färg och form(Frid, J. & Nilsson, K-J., 2008) sökte vi inspiration. Vi fastnade för “Ihåliga former” (Frid, J. & Nilsson, K-J. 2008, s. 123) då eleverna under tidigare lektioner arbetat med att teckna kuber. Eftersom att eleverna ha fått med sig kunskapen att teckna en kub tänkte vi utveckla tekniken att teckna tredimensionellt genom att teckna ett hål. Vi frågar eleverna om de vet hur en ihålig form tecknas och om de kan ge förslag på ihåliga former som finns i hemmet. Eleverna kommer få i uppgift att teckna en ihålig form med hjälp av instruktioner. Formen vi har valt är hjärta som ska bli ihåligt. När det ihåliga hjärtat är färdigt tecknar eleverna en kub som ram, vilket gör att det ihåliga blir mer framhävt och en tredimensionell känsla uppstår. V...

Proportioner och instruktioner

Bild
Vad:  Lära oss proportioner i ansikte och kropp. Material: Blyertspenna, ritpapper, suddgummi, linjal och manekis. Reflektion:  Jag trodde jag hade bra koll på proportionerna i ansiktet, men ack så fel jag hade. Efter en lektion med Marianne, där hon gick igenom proportionerna såväl ansikte som kropp så förstod jag att jag inte hade så bra koll. Vi fick först testa att teckna utefter instruktioner vi fick och sedan fick vi skriva egna instruktioner om hur man gör för att teckna ögon, näsa och mun. När det var klart fick vi teckna av en manekis och det var en del aha-upplevelser där också. En rolig uppgift med många aha-upplevelser helt enkelt. Med nya verktyg i min verktygslåda så ska jag träna på att teckna, ögon, näsor och munnar. Jag behöver också träna på att teckna kroppar med rätt proportioner.

Måla av en skulptur

Bild
Vad:  Teckna av en skulptur Material:  Blyertspenna, suddgummi, ritpapper, linjal, akvarellpennor, vatten, pensel. Reflektion:  Jag upplevde att det var svårt att teckna av en skulptur. Jag valde att teckna Rådjur av Klara Kristalova. Innan jag kom igång med tecknandet så visste jag inte riktigt hur jag skulle börja. Men när jag väl hade dragit horisontallinjen så gick det bra. Slutresultatet blev inte som jag hade tänkt. Det ser ut som om jag har fotat i ett grodperspektiv när jag tittar på teckningen. Visade Marianne för lite handledning och hon talar om att det kan ha att göra med blocket skulpturen står på. Hade jag fått till den bättre så hade det blivit som mitt foto. Men jag är nöjd över min teckning. Jag brukar inte teckna av för jag tycker det är svårt. Men med lite träning så kan det bara bli bättre.  

Skulptur i återvinningsmaterial

Bild
Vad:  Skulptur i återvinningsmaterial i studiegrupperna. Material:  Limpistol, flaskfärg, verktyg och diverse återvinningsmaterial som fanns i bildsalen. Reflektion:  När vi väl skulle sätta igång med skapandet av skulpturen diskuterade vi först vad vi skulle göra för typ av skulptur. Vi enades om att göra en skulptur av Kosovare Asllani för att hylla svenska damlandslaget i fotoll under OS. Sen var det dags att börja bli kreativ. Vi gick igenom materialet som fanns i bildsalen och började forma skulpturen. Det var en rolig och kreativ uppgift som gav många skratt och tog mycket tålamod. Men slutresultatet tycker jag blev fantastiskt. Jag, Kim och Terese var det som samarbetade i detta arbete. Skaparverkstaden är i full gång. Material från en gammal stereo används. Fotbollsskor tillverkas. Kläder till skulpturen. Det färdiga resultatet!